Recenzii carti

Cel mai bogat om din Babilon: sapte idei esentiale

Cel mai bogat om din Babilon, de George Samuel Clason, publicată în limba română în 2004 de editura Amaltea, este una dintre cele mai bune carti de educatie financiara. Autorul reuseste sa prezinte, pe intelesul tuturor, principii de baza ale unui comportament financiar sanatos. Aceste principii, aplicate cu consecventa, te vor ajuta mult in drumul spre prosperitate si in cariera. Cartea nu este deloc stufoasa si este foarte usor de citit, limbajul nefiind unul tehnic.
Am extras din aceasta carte sapte idei pe care le consider esentiale pentru obtinerea succesului pe plan material:

Ideea principală din Cel mai bogat om din Babilon


Daca citesti cartea, vei da de multe ori peste aceasta idee. Decizia de a te plati in primul rand pe tine si de a pastra cel putin o zecime din banii pe care ii castigi este punctul de plecare spre prosperitate. Acesti bani ii poti folosi doar pentru a face alti bani cu ei. Economiseste luna de luna si pune banii la treaba pentru tine.

Cel mai bogat om din Babilon
Cel mai bogat om din Babion

Trebuie sa iti controlezi cheltuielile

Cheltuielile, daca nu sunt controlate, vor tinde intotdeauna sa se ridice la nivelul venitului tau sau chiar sa il depaseasca. Multe dintre ele nu sunt necesare. Poti sa te bucuri de viata si sa iti satisfaci capriciile, dar nu trebuie sa cheltui mai mult de 90% din cat castigi.

Investeste intr-un domeniu pe care il cunosti sau cere sfatul unui om priceput

Orice investitie presupune un risc. Pentru a-ti creste sansele de a obtine profit si pentru a evita pierderile , investeste in domenii pe care le stapanesti sau investeste cu ajutorul unei persoane care are cunostiintele si experienta necesara in domeniul respectiv. Evita jocurile de noroc, speculatiile si schemele de imbogatire rapida.

Dorintele trebuie sa fie simple si bine conturate

Daca ai prea multe dorinte si acestea nu sunt bine definite, nu le vei duce la bun sfarsit. Dispunem de resurse limitate si trebuie sa prioritizam dorintele si sa ne concentram pe ele, pas cu pas, in ordinea importantei lor. Cu cat stim mai clar ce ne dorim, cu atat va fi mai simplu sa reusim.

Perfectioneaza-te in domeniul in care lucrezi

Invata constant si dezvolta abilitatile de care ai nevoie pentru a-ti face treaba. Pe masura ce vei deveni mai bun, vei castiga mai multi bani.

Munca este un “prieten” care te ajuta sa realizezi ce iti doresti

Cred ca atitudinea fata de munca este foarte importanta in parcursul financiar si profesional al oricarei persoane. Trebuie sa fii constient ca muncesti pentru tine, nu pentru angajatorul tau. Munca pe care o prestezi te ajuta sa obtii un venit cu ajutorul caruia supravietuiesti si iti realizezi planurile. Oferi timpul si abilitatile tale si esti platit pentru asta. Munceste cat mai bine, cu implicare 100%, si vei avea de castigat.

Cand se iveste o oportunitate, trebuie sa actionezi imediat si sa nu amani

Oportunitatea este foarte capricioasa si nu asteapta dupa cei nehotarati sau nepregatiti sa profite de ea. Cand apare o oportunitate in viata ta, analizeaza si actioneaza. Universul iubeste viteza, universul iubeste actiunea. Actioneaza, profita de ce primeste si vei primi mai mult.
In carte vei gasi mult mai multe invataturi.

Pe langa acestea, povestea din Cel mai bogat om din Babilon te motiveaza sa actionezi si sa aplici aceste principii. As da acestei carti nota 10.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *