Dezvoltare personala

Cinci caracteristici ale jobului ideal

Pe parcursul vietii profesionale trecem prin mai multe joburi la diferite companii. Pentru a ne cladi o cariera cat mai frumoasa, care sa contribuie la fericirea noastra, trebuie sa tinem cont de anumite lucruri. Desi sunt foarte tanar, am trecut prin sapte joburi diferite pana acum, in organizatii de toate marimile, de la foarte mici la foarte mari, in ultimii opt ani. Dupa acesti opt ani in care am avut realizari, frustrari, momente in care am fost motivat si am muncit cat am putut de bine, dar si momente de delasare, am ajuns la concluzia ca trebuie sa tinem cont de cinci lucruri cand ne alegem un job:

Munca pe care o prestezi
Cred ca daca muncesti doar pentru bani, faci o mare greseala. Daca muncesti doar pentru bani, sacrifici ce ai putea fi pentru o mica satisfactie de moment. Activitatea de la locul de munca trebuie sa te ajute sa te dezvolti, sa iesi din zona de confort si sa inveti lucruri noi. Pentru a-ti exploata potentialul si pentru a-l folosi in avantajul tau, trebuie sa muncesti cu placere. Este foarte greu sa iti placa toate sarcinile pe care trebuie sa le faci, dar macar o parte dintre acestea trebuie sa le faci cu placere.

Castigurile financiare
Banii nu aduc fericirea, dar o influenteaza semnificativ. Banii au un rol important in toate „sferele” vietii tale. Ideal ar fi sa ai un loc de munca in care sa fi rasplatit in functie de performante (prin bonusuri, de exemplu). Asa vei fi mai motivat si vei deveni din ce in ce mai bun.

Marimea organizatiei
Trebuie sa gandesti in perspectiva. Organizatiile mari iti ofera sansa de a urca in ierarhie si asta te ajuta sa te dezvolti si sa castigi mai bine. Acestea iti ofera sansa sa vezi cum se face business serios si organizat, nu dupa ureche. Organizatiile mari investesc in pregatirea ta si fac diverse proiecte interne in cadrul carora poti sa-ti dezvolti abilitatile si sa cunosti oameni noi.

Dinamica organizatiei
Ritmul schimbarilor in organizatie este foarte important pentru cariera ta. O organizatie dinamica, in care se fac schimbari des, iti ofera sansa sa promovezi mai repede daca esti bun. Cred ca nu ar trebui sa stai mai mult de doi sau trei ani pe o pozitie, daca stii ca poti mai mult.

Viata personala
Un job care iti mananca intreaga zi si toata energia n-o sa te faca fericit pe termen mediu si lung. Trebuie sa ai timp pentru familie, trebuie sa te si distrezi uneori. Daca exista un echilibru pe toate planurile vietii tale, atunci vei fi fericit. Poti sa ai sute de joburi, dar ai doar o familie si doar o tinerete. Succes! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *