Gandul saptamanii

Gandul saptamanii: Universul te loveste unde trebuie sa te intaresti

Am citit această idee în “Zen si arta fericirii”, cartea scrisă de Chris Prentiss.

Cred că majoritatea situaților neplăcute  prin care trecem au la baza o vulnerabilitate. Problemele sunt obstacole care ne pot ajuta să ne dezvoltăm astfel încât să scăpăm de anumite vulnerabilități. Partea proastă este că nu întotdeauna învătăm lecția dintr-o situație neplăcută și ea reapare sistematic în viața noastră și suportăm consecințele atât cât este necesar pentru a învăța lecția.

Vă voi da două exemple:

 

Să luăm exemplul unei persoane care nu are grijă de sănătatea ei

Nu se odihnește suficient, nu mănâncă sănătos, nu face sport și consumă frecvent alcool. Este foarte probabil ca această persoană să se îmbolnavească la un moment dat. Să presupunem că pentru a se vindeca adoptă un stil de viață mai sănătos și face un tratament. Acestea dau roade și persoana din exemplul nostru devine din nou sănătoasă. Acum are două opțiuni. Dacă și-a învățat lecția, continuă stilul de viață mai sănătos adoptat în perioada în care era bolnavă și șansele ca boala să mai apară sunt foarte mici. Dacă se întoarce la stilul de viață pe care îl avea înainte să se îmbolnăvească, lecția nu a fost învățată și este doar o chestiune de timp până când problema va apărea din nou.

Să luăm exemplul pesonajului fictiv Ion

Acesta este o persoană plină de energie care trăiește viața din plin. Este un tip harnic și muncește opt ore în fiecare zi într-o fabrică de conserve. După programul de muncă rămâne cu colegii în oraș, se distrează și uneori își încearcă șansa la jocurile de noroc. În weekenduri, Ion este liber și se distrează pe cinste cu prietenii și colegii lui. Ion este fericit cu stilul său de viața, însă are o problemă. Lună de lună cheltuielile lui sunt mai mari decât veniturile. Pe măsură ce trece timpul are datorii din ce în ce mai mari și pentru a scăpa de acestea decide să plece o perioadă la muncă în străinătate. Își pune planul în aplicare și după aproximativ un an acesta achită toate datoriile. S-a întors la locul de muncă de la fabrica de conserve și are șansa unui nou început. Întrebarea este, își va administra Ion bine banii de data aceasta? A învățaț lecția sau va pierde din nou controlul cheltuielilor?

Te invit să faci un exercițiu, gândește-te la două lucruri:

  1. O lecție pe care ai învățat-o dintr-o situație grea prin care ai trecut tu sau o persoană apropiată ție. Cum te-a schimbat acea experiență? Ce faci diferit de atunci?
  2. O problemă care se tot repetă. Care crezi că este cauza acestei probleme? Ce greșeală ai repetat? C e ar trebui să faci diferit?

De fiecare dată când o problemă se repetă, să-ți amintești că ai o lecție neînvățată și universul te lovește unde trebuie să te întărești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *