Uncategorized

Modelează-ți caracterul pentru a reuși: Fii modest și învată permanent

În “Secretele Minții de Milionar”, T. Harv Eker spune: “Oamenii bogați învață și se dezvoltă permanent. Săracii știu deja totul.” Ar trebui să ne aducem aminte acest citat de fiecare dată când cineva încearcă să ne explice ceva și nu îi acordăm atenția cuvenită. Ai două urechi și doar o gură. Ascultă-i pe cei din jurul tău, fii atent la ce fac și ce spun, fii un burete care absoarbe informație. Niciodată sa nu îți faci un scop din a demonstra că tu ai dreptate. Dacă cineva îți oferă un feedback, ascultă până la capăt, apoi filtrează informațiile și vezi dacă poți aplica ceva. Trebuie să îți păstrezi atitudinea de începător. Întreabă-te mereu “de ce?”. Curiozitatea te va ajuta să devi din ce în ce mai bun. Când obții o victorie, adu-ți aminte că aceasta este temporară, nu te culca pe o ureche. Când consideri că esti destul de bun și nu mai ai nevoie să înveti, deja ai pierdut. Va fi doar o chestiune de timp până când vei fi lăsat în urmă de alții.  Îți ofer două idei care te vor ajuta să înveți mai mult și mai repede:
1. Caută modele în domeniul în care vrei să te dezvolți. Modelele pot fi autori ale căror lucrări le studiezi sau pot fi persoane prezente în viața ta, cu care te poți întâlni și poți discuta. Cred că un mix între cele două tipuri de modele este varianta optimă. Studiază în fiecare zi, cel puțin 20-30 de minute. De fiecare dată când găsești o idee care te poate ajuta, gândește-te cum poți să o aplici. Gasește o persoană care activează în domeniul tău si este cu un pas sau doi mai sus pe direcția pe care vrei să mergi. Propune-i să fie un mentor pentru tine și să te sprijine. Întâlnește-te periodic cu această persoană si profită la maxim de timpul pe care ți-l acordă. Pregatește două sau trei întrebări importante pe care să i le adresezi. Apoi aplică sfaturile primite. La următoarea întâlnire, prezintă-i modul în care ai aplicat sfaturile primite și pune alte întrebări.
2. Învață din experiența ta. Experiența evaluată este un profesor excelent. Pentru a profita la maxim de aceasta trebuie să o evaluăm și să tragem concluzii. Cel mai bine ar fi să ai în fiecare zi câteva minute de reflexie. Întreabă-te:
Ce am facut astăzi?
Ce pot face mai bine?
Ce am învatat astăzi?
Ce am facut pentru a mă dezvolta?
Ce obiceiuri mă țin în loc?
Ce pot face pentru a scăpa de ele?
Fă o listă cu acțiunile care te pot duce mai aproape de scopul tău. Monitorizează eficiența pe care o are fiecare acțiune și concentrează-te pe lucrurile care funcționează. În fiecare zi trebuie să faci ceva important, o acțiune eficientă care te ajută să ajungi la obiectivul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *