Dezvoltare personala

Principii de bază în gestionarea timpului

Timpul este cea mai importantă resursă pe care o avem. Acesta nu poate fi multiplicat sau păstrat pentru zilele în care avem chef de muncă. Oamenii de succes îşi folosesc eficient timpul. Există câţiva paşi care, dacă-i urmăm, ne pot ajuta să ne utilizăm eficient timpul.

Obiective
În primul rând, trebuie să ştii foarte clar care sunt obiectivele tale. Cine eşti? Unde mergi? Ce vrei să realizezi? Există trei tipuri de obiective: obiective personale şi de familie, obiective de afaceri/financiare/materiale şi obiective de dezvoltare personală. Stabileşte termene limită pentru fiecare obiectiv.
Un plan de acţiune organizat
Scrie paşii necesari pentru a-ţi realiza obiectivele. Fă o listă cu cei de făcut pentru fiecare zi, săptămână, lună, în avans. Dacă ai o listă, te poţi ghida după ea şi îţi poţi spori productivitatea. Prioritizează-ţi obiectivele şi paşii. Conform principiului lui Paretto, 20% din acţiunile pe care le faci îţi aduc 80% din rezultate. Care sunt cele mai valoroase moduri de a-ţi petrece timpul? Dedică-ţi cât mai mult timp oportunităţilor din viitor, nu rezolvării problemelor din trecut. Ce impact va avea asupra viitorului acţiunea pe care o faci?
Concentrarea
Concentrează-te pe un singur lucru odată. Începe cu cel mai important lucru şi lucrează la el până îl termini. Grupează-ţi sarcinile similare. De exemplu, dacă trebuie să contactezi oameni pentru a-ţi stabili întâlniri, sună-i pe toţi şi abia apoi treci la altă sarcină. Organizează-ţi timpul în bucăţi în care să lucrezi fără întrerupere (60-90-120 de minute).
Jurnalul de timp
Pe ce se duce timpul tău? Ţine-ţi un jurnal de timp (în minute, dacă se poate), cu disciplină, zilnic. După o vreme, cu ajutorul jurnalului, vei reuşi să-ţi eficientizezi managementul timpului.
Delegarea
Deleagă tot ce poţi, cu claritate. Stabileşte ce trebuie făcut, când şi cum. Trebuie să alegi persoana potrivită, s-o instruieşti, verifici şi recompensezi.
De exemplu: dacă vrei să câştigi 10 000 de lei pe lună (57 lei /oră), lucrează la sarcini care-ţi aduc 57 de lei pe oră. Dacă poţi plăti pe altcineva să facă sarcinile pentru o sumă mai mică, sau mult mai mică, deleagă.
Spune „NU”
Spune „NU” activităţilor care nu te ajută să-şi îndeplineşti scopurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *