Dezvoltare personala

Principiile economiei: Cum adoptă indivizii decizii

Economia funcționează după câteva principii și acestea au impact asupra noastră indiferent dacă le conștientizăm sau nu. Dacă le întelegem și acționăm respectând aceste principii vom avea de câștigat pe termen lung.

Principiul al economiei: Indivizii se confruntă cu renunțări

Fiecare individ are nevoi, dorințe și o cantitate limitată de resurse pentru a le satisface. În majoritatea cazurilor, acestea nu pot fi satisfacute în totalitate. Pentru a obține o eficiență cât mai mare și a ne folosi cât mai bine resursele (bani, timp, etc) putem proceda astfel:

  1. Stabilește foarte clar care sunt dorințele tale și scrie-le
  2. Prioritizează aceste dorințe în ordinea importanței lor
  3. Parcurge-le pas cu pas și concentrează-te în totalitate pe câte una până reușești să o realizezi

Dacă avem dorințe simple, bine conturate și ne concentrăm pe ele vom avea șanse mari să le transformăm în realitate.

Principiu al economiei: Costul unui lucru este dat de valoarea altui lucru la care se renunţă pentru a-l obţine

Fiecare decizie pe care o luăm are un cost de oportunitate. În unele cazuri, acesta poate să nu fie foarte evident, dar cu siguranță există. De fiecare data când decizi să aloci timp și/sau bani pentru  o activitate sau pentru un lucru sacrifici multe alte opțiuni. Acest principiu este strâns legat de cel anterior. Daca ai stabilit clar care sunt dorințele tale și ordinea priorității acestora, vei știi dacă merită să plătești costul de oportunitate. Compară costurile și beneficiile acțiunilor pe care ai putea să le întreprinzi și alege cea mai bună variantă.

Principiu al economiei: Indivizii raționali decid pe baza analizei marginale

Întotdeauna, înainte de a face un pas, de a lua o decizie oricât de mică pare, aceasta implică două lucruri: un cost și un beneficiu suplimentar. Analiza marginală presupune să compari aceste două lucruri și să decizi dacă merită sau nu să faci acest pas. De exemplu: să presupunem că intenționezi să contractezi un abonament la o campanie de telefonie mobilă. Acesta are un cost pe care îl știi de la început. Trebuie să te gândești ce plusuri aduce el în viața ta. Dacă nu mai ai un telefon, beneficiile pe care le va aduce pot fi mult mai mari decât costurile. Vei putea sa comunici foarte ușor când ai nevoie să faci acest lucru, vei avea acces la multe informații cu ajutorul internetului, etc. Dacă ai deja un telefon, s-ar putea ca decizia de a contracta un nou abonament să nu fie cea mai potrivită și costul marginal să fie mai mare decât beneficiile marginale pe care le aduce.

Principiu al economiei: Indivizii răspund la stimulente

Fiecare ființă ia anumite decizii pe baza unor stimulente. Toate aceste stimulente pot fi împărtițe in două mari categorii: caută plăcerea și evită durerea. Când iei o decizie o faci pentru a obține o stare de satisfacție sau pentru a evita o durere. Poți folosi acest principiu pentru a obține ce îți dorești în două moduri.

  1. Gândește-te ce vei avea de câștigat dacă îți vei realiza obiectivele și cum te va ajuta acest lucru. Gandește-te și care sunt conseciințele pe care le vei suporta dacă nu reușești să realizezi ce ți-ai propus. Vezi clar care este plăcerea sau durerea prin care vei trece în funcție de rezultat. Asta te va ajuta să fii motivat.
  2. Când colaborezi cu alți oameni, gândește-te cum îi poți stimula să acționeze în direcția dorită de tine. “Singurul mod de pe pământ de a-l influența pe celălalt este acela de a-i vorbi despre ceea ce-și dorește și a-i arăta cum să obțină.” – Dale Carnegie

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să primești de la noi și alte idei utile pentru tine, te invit să te abonezi la Strada Ideilor cu ajutorul formularul de mai jos.

Abonează-te la Strada Ideilor

* indicates required
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *