Dezvoltare personala

Schimbarea

Inevitabil, toţi oamenii trec prin schimbări pe toate planurile. Acestea apar pe plan personal, profesional, financiar şi ne modifică stilul de viaţă sau modul în care gândim. Unele schimbări le facem în mod voit. Altele apar neaşteptat în viaţa noastră şi ne pot pune în dificultate. Când vine vorba de schimbări, cred că ar trebui să ne inspirăm din vorbele lui Steve Prefonteine: “Don’t be afraid to give up the good and go for the great.”

Momentul schimbării
Există câţiva factori care determină oamenii să-şi dorească o schimbare şi să acţioneze pentru a o realiza. Un individ se schimbă când suferă suficient de mult încât să fie nevoit, când învaţă suficient de mult încât să-şi dorească schimbarea sau când primeşte ajutor şi informaţii astfel încât să fie capabil să o facă. Uneori este nevoie de acţiunea combinată a acestor factori pentru a declanşa schimbarea. Aceasta se desfăşoară după un anumit tipar. Primul pas este acceptarea noilor informaţii. Apoi este adoptată o nouă atitudine care determină un nou comportament. Tu eşti soluţia la toate probleme tale. Dacă vrei o viaţă mai bună, trebuie să devii mai bun în toate „domeniile „ vieţii tale. Începe cu paşi mici. Dezvoltă-ţi abilităţile. Schimbă-ţi atitudinea şi concentrează-te pe ce poţi controla. Există trei sfere ale influenţei: lucrurile care depind doar de noi, lucrurile asupra cărora avem influenţă, dar care nu depind exclusiv de noi şi lucrurile asupra cărora nu avem niciun fel de influenţă sau control. Concentrează-te pe cele din prima categorie. Petrece cât mai mult timp alături de oameni care vor să se dezvolte pe plan personal. Gestionează-ţi bine timpul. Acesta este cea mai importantă resursă a ta. Secretul succesului se află în rutina zilnică. Nu permite sentimentelor să-ţi determine comportamentul. Fă ce trebuie să faci indiferent de dispoziţia în care te afli.
Cum trecem peste schimbările neaşteptate
La un moment dat, trecem prin schimbări pe care nu ni le dorim. Pierderea unei persoane dragi, a unei afaceri sau a unui job pot determina momente foarte dificile pentru orice persoană. Vestea proastă este că ne vom confrunta, inevitabil, cu astfel de schimbări. Vestea bună este că există un proces care ne ajută să trecem peste aceste momente dificile. În momentul schimbării ne aflăm într-o zonă de confort. Suntem într-o situaţie cu care ne-am obişnuit şi, chiar dacă am putea avea ceva mai bun, nu vrem să părăsim acest „loc călduţ”. Apoi se petrece schimbarea. Am pierdut jobul sau afacerea, am pierdut o persoană dragă, am fost diagnosticaţi cu boală, etc.
Negarea
Prima etapă prin care trecem după acest moment este cea de negare. Refuzăm să acceptăm situaţia în care ne aflăm. Dacă tocmai am aflat că suntem bolnavi, repetăm analizele (am un stil de viaţă sănătos, nu mi se poate întâmpla mie). Dacă am pierdut o persoană dragă, suntem convinşi că aceasta se va întoarce.
Furia
Când ne dăm seama că schimbarea chiar se petrece şi ieşim din faza de negare, intrăm în cea de furie. Suntem foarte revoltaţi. Am făcut sport, am mâncat sănătos, de ce suntem bolnavi?! Am fost parteneri foarte buni, iubitori, loiali, etc (cel puţin în percepţia noastră), de ce am fost părăsiţi?! Universul a fost nedepret cu noi. Nu se poate aşa ceva!
Negocierea
După ce ne mai calmăm şi scăpăm de furie, intrăm în faza de negociere. Aici promitem că mergem la biserică, că ajutăm săracii, că renunţăm la vicii, că devenim exemple de moralitate dacă ne facem bine. Îi promitem persoanei care ne-a părăsit luna de pe cer, doar să ne mai dea o şansă (prost moment, foarte prost).
Depresia
Când ne dăm seama că negocierile noastre nu au rezultatul dorit, intrăm într-o stare de depresie. Nu mai avem încredere în noi, suntem cu moralul la pământ. Viaţa-i nedreaptă şi noi suntem nişte martiri. Trăim o adevărată dramă pe care n-o merităm. Mental şi, de multe ori, fizic suntem la pământ.
Acceptarea şi încercarea
Această etapă este cea mai importantă. Cu cât ajungem mai repede în ea, cu atât este mai bine. Putem să acceptăm situaţia înainte de etapele menţionate mai sus şi atunci suferim mai puţin. După ce am acceptat schimbarea, începem să facem încercări. Căutăm o soluţie pentru a ajunge din nou în zona de confort. Căutăm şi încercăm diverse tratamente, ne întâlnim cu diverse persoane, etc.
Soluţia
Probabil, din încercările pe care le facem, găsim o soluţie la problema noastră. Suntem în plină ascensiune morală. Starea noastră de sănătate s-a îmbunătăţit sau avem o nouă relaţie, suntem back in business. Se pare că lumea nu s-a terminat şi universul nu este atât de crud pe cum părea. Poate ne dăm seamă că schimbarea prin care am trecut este chiar benefică pentru noi şi acum suntem mai fericiţi (să vezi şi să nu crezi!).
Confort
Iată-ne ajunşi din nou în zona de confort. După un parcurs greu pe complicatul drum al schimbării, suntem din nou într-un loc „călduţ”. Minunat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *